Как бързо да оценим ефективността на снипети и бранд фрази

Как бързо да оценим ефективността на бранд фрази, да разберем качеството на нашите снипети и броя грешки сред линковете на сайтове-донори? Тези въпроси са болезнени, ако работите със среден или голям проект, а времето за събиране на информация е ограничено. Ние, от отдела за големи проекти в Netpeak, решихме да ускорим анализа на данни, които най-често проверяваме в Google Search Console: отчетът Search Analytics и грешките при сканиране. За тази цел създадохме специален инструмент. Той позволява бързо да се зареждат и анализират данни от Search Console. Най-важното за него е, че e напълно безплатен, за за разлика от Supermetrics, например.

Как да настроим инструмента за анализ на данни от Google Search Console

  1. Копирайте таблицата със скрипта на своя Google Диск. Натиснете «Файл» — «Създай копие». След това трябва да се настрои авторизация OAuth2 — скриптът използва тази технология за авторизиране в Search Console (ще се постараем да опростим процеса на авторизация в близко бъдеще).
  2. Влезте в меню «Инструменти» — «Редактор на скриптове…».
  3. Включете Search Console API в своя Google акаунт. За да работи с API, трябва да го включите проекта в Google Developers Console, който е свързан със скрипта. За целта направете следното:

    3.1. В Search Console отидете на секция «Ресурси» — «Проект Developers Console…».

    3.2. Използвайте линка в отворилия се прозорец.

    Използвайте линка в отворилия се прозорец

    3.3. От линка ще се озовете в API мениджъра. Ако това не се е получило (Google често променя дизайна), намерете API мениджъра в менюто.


    Намерете API мениджъра в менюто


    3.4. Въведете в полето за търсене Search Console API, кликнете върху името, а след това върху «Enable».


    Въведете в полето за търсене Search Console API, кликнете върху името, а след това върху «Enable».

    В API Search Console има ограничение до 100 000 000 заявки на ден. Но това е напълно достатъчно за ефективна работа. Затова не се безпокойте да използвате скрипта на пълни обороти.


    В API Search Console има ограничение до 100 000 000 заявки на ден.

    3.5. Преминете към връзка «Credentials». По подразбиране в списъка «OAuth 2.0 client IDs» трябва да има Client ID с название «Apps Script». Натиснете го.

    3.6. За библиотеката OAuth2 трябва да се зададе «Authorized redirect URIs», който съответства на проекта на скрипта. Трябва да се въведе следният URL:

    https://script.google.com/macros/d/{PROJECT KEY}/usercallback

Тук PROJECT KEY е ключът на Вашия скрипт. Можете да го намерите в URL след /macros/d/.

PROJECT KEY е ключът на Вашия скрипт. Можете да го намерите в URL след /macros/d/.

Копирайте и си запазете някъде «Client ID» и «Client Secret», те ще потрябват и по-нататък. Натиснете «Save».

Копирайте и си запазете някъде «Client ID» и «Client Secret», те ще потрябват и по-нататък.

4. Включете услугата в проекта Apps Script. Във файла «Variables.gs» заменете «YOUR_CLIENT_ID» и «YOUR_CLIENT_SECRET» с данните, които имате за Client ID и Client Secret.

Включете услугата в проекта Apps Script.

След това затворете прозореца с редактора Apps Script и се върнете към таблицата.

5. Преминаваме към авторизация. Стартирайте «Search Console» — «List Account Sites» в менюто. Ще видите такова съобщение.

Преминаваме към оторизация

5.1. Натиснете «Продължи», а след това — «Разреши».

Натиснете «Продължи», а след това — «Разреши».

5.2. Ако всичко е правилно, в таблицата ще се появи такова съобщение:

Ако всичко е правилно, в таблицата ще се появи такова съобщение

Копирайте линка от съобщението и го отворете в браузъра.

5.3. Разрешете достъпа до скрипта към Search Console. За да го направите, натиснете «Разреши», след отварянето на копирания линк в браузъра. Сега скриптът има достъп до Вашата Search Console. Можете да се върнете в таблицата и да пристъпите към работа. Пуснете още веднъж «Search Console» — «List Account Sites» в менюто, и във връзка «Sites» ще се появят всички сайтове, които имате във Вашия акаунт.

Как да използвате инструмента за анализ на данни от Google Search Console

Нашият инструмент, разбира се, не е толкова универсален, както приложението Supermetrics за Google Таблици, но може да изтегля грешки при сканиране и да събира данни за бърз анализ.

1. Как да заредите информацията за сайтовете във Вашия акаунт

Преминете към връзка «Search Console» и в падащото меню изберете «List Account Sites».

Преминете към връзка «Search Console» и в падащото меню изберете «List Account Sites».

Скриптът може да изтегли данните от отчета Search Analytics за посочен ;период. За това трябва да се въведе в полето «Search Analytics» сайт и дата. След това да се премине по пътя «Search Console» — «Search Analytics» — «Get Search Analytics data».

2. Как да определите ефективност на брандови/небрандови фрази

В скрипта има функция, която определя кои от изтеглените заявки съдържат името на бранда и кои не. За да покажете на скрипта как да определя името на бранда, вмъкнете в клетка B4 всички възможни вариации на името, разделени със запетайки (без интервали). Скриптът ще определи съдържа ли фразата някоя от тези комбинации. Например, за olx.kz бранд заявките могат да съдържат: olx, olks, оль, олкс, олх, оликс, slando, сландо, slondo, слондо. Как да определите ефективност на брандови/небрандови фрази

Натискаме «Define brand queries». Във връзка «Brand Analysis» може да се види разпределението по показвания и кликове между заявките, съдържащи и несъдържащи името на бранда.

Във връзка «Brand Analysis» може да се види разпределението по показвания и кликове между заявките, съдържащи и несъдържащи името на бранда.

3. Как да групирате показвания и кликове по URL-адреси на страници

Връзката «Landing page» съдържа данни за показвания и кликове, групирани по URL адресите на страниците. Може да се анализира колко показвания и кликове получава определен URL.

Как да групирате показвания и кликове по URL-адреси на страници

4. Как да анализирате в зависимост от CTR на заявките според позицията в резултатите от търсенето

Във връзка «CTR» може да се види зависимостта на CTR на заявките според позицията в резултата от търсене. Позициите на фразите са закръглени, за да се намали показаната база данни, но можете да промените закръглянето в колонката “Round Position” на листа “Search Analytics”. Може да групирате данните в зависимост от устройство или тип на заявка, променяйки параметрите в клетки E2 и F2.

Може да групирате данните в зависимост от устройство или тип на заявка, променяйки параметрите в клетки E2 и F2.

За анализ на CTR по рубрики в сайта настройте избора на Вашите раздели в клетка G2. Можете да въведете името в колонка N, а частта от URL, която определя раздела, — в колонка O. Получаваме диаграма на зависимост на CTR според позицията в резултата от търсенето.

Получаваме диаграма на зависимост на CTR според позицията в резултата от търсенето.

Както виждате, някои заявки могат да дават висок CTR дори при ниски позиции в резултата от търсене. Анализът на тези отклонения може да е полезен за подобряване на снипетите в останалите заявки.

5. Как да направите анализ на намерените на сайта грешки

Методът «URL Crawl Errors Samples: list» позволява да се съберете грешките при сканиране от определен тип и платформа. Въведете сайт, тип, платформа и преминете по пътя «Search Console» — «Crawl Errors» — «List Crawl Errors».

Как да направите анализ на намерените на сайта грешки

5.1. Как да изтеглим списък със страници, които водят към URL с грешки при сканиране

Ако искате да получите детайлна информация за проблемните URL адреси, отидете на «Search Console» — «Crawl Errors» — «Get Crawl Errors Details». Във връзка «Crawl Samples by URL» се показва списък с проблемните URL адреси и страници, които са намерени от googlebot.

Във връзка «Crawl Samples by URL» се показва списък с проблемните URL адреси и страници, които са намерени от googlebot.

5.2. Как да проверите актуалността на грешките при сканиране

Често данните от Search Console за грешки при сканиране не са актуални. URL адресите с грешки при сканиране могат вече да не се намират там, където ги е намерил googlebot. За да проверите актуалността на намерените грешки, преминете по пътя «Search Console» — «Crawl Errors» — «Check Links Presense». Срещу всяка страница донор ще се появи съответното отбелязване: Срещу всяка страница донор ще се появи съответното отбелязване

Какво означават това отбелязване?

  • «Yes» — страницата и до момента съдържа линк към страница с проблеми при сканиране;
  • «No» — страницата вече не съдържа такъв линк;
  • «Error» — страницата-донор връща отговор на сървъра за грешка «404», «500» или други.

Важно! Продължителността на работа на скрипта за проверка на линкове на страници-донори е 6 минути,

това е ограничение на Apps Script. За това време той може да провери до 100 URL-адреса.

5.3. Как да отбележите страниците без грешки в Google Search Console

Ако проблемът вече е решен, за това може да се съобщи в Search Console. За целта, във връзка «Crawl Samples» отбележете в колона E значение «Yes» срещу нужните URL адреси. След това минете отново по пътя «Search Console» — «Crawl Errors» — «Mark as Fixed».

Как да отбележите страниците без грешки в Google Search Console

Важно! Трябва да имате пълни права за управление на сайта, за да използвате тази функция.

Ако всичко е преминало успешно, ще видите отметка «deleted» вместо «Yes»:

Ако всичко е преминало успешно, ще видите отметка «deleted» вместо «Yes»

Готово!

Изводи

Какво умее нашият инструмент за анализ на данни от Google Search Console днес?

      1. Определя ефективността на брандови/небрандови фрази.
      2. Групира показвания и кликове по URL-адреси на страници.
      3. Анализира зависимост на CTR на заявки според позиции в резултата от търсене (в селекции по устройства, тип на заявка и категории на сайта).
      4. Изтегля списъка на страници, които водят до URL адреси с грешки при сканиране.
      5. Проверява актуалността на грешките при сканиране.
      6. Отбелязва страниците без грешки в Google Search Console.

    Разбира се, в този скрипт, както и във всички останали, базирани на Google Apps Scripts, съществуват лимити при работа. Така, че за много сложни проекти е по-добре все пак да не пестите за платени инструменти. Ако този скрипт Ви помогне, моля, споделете статията с колеги и познати. Ще се радваме да получим от Вас обратна връзка за грешки и желания за нови функционалности.

    4
    4
    0
    Открихте грешка? Маркирайте я и натиснете Ctrl + Enter.